Korpa
0 | 0,00 дин.
Korpa je prazna
Prvo dodati robu
  • Luksuzni proizvodi od vrhunskog 100% kašmira
  • Pišite nam!info@kasmir.rs
  • Imate pitanja?+421 918 471 148 ?

Istorija najskuplje prirodne tkanine - kašmira.

Istorija kašmira je istorija luksuza, lepote i elegancije. Ručno tkani šalovi od kašmira su u srednjem veku označavali pripadanje najvišim slojevima društva. Džemper od kašmira ili prsluk su bili osnovni i nezaobilazni deo garderobera engleskog gospodina, džentlmena. 

Kakva je istorija kašmira? Kašmir ne potiče, iako tako naziv sugeriše, iz indijske provincije istog naziva, mada su na tom području u 16. veku lokalni tkači proizvodili fine i prelepe ofarbane šalove. Kašmir potiče sa visokih himalajskih planina Kine i Mongolije, gde žive koze, koje daju vunu kašmira. Njeno krzno (tj. nežan donji deo, tzv. donja dlaka) je osnovna sirovina za preradu kašmira. U tim predelima zime i mrazevi traju pola godine, a temperatura često bude i do -40°C, i zbog toga krzno ove koze ima odlična svojstva, koja su visoko cenjena u celom svetu - finoću, mekoću i toplinu. 

Kašmir u Evropi 

U Evropi su znali za kašmir još u vreme Rimskog carstva. Zlatno doba kašmira u zemljama Evrope počinje sa početkom 19. veka, kada su u Parizu modni hit postale pašmine iz Orijenta. Ubrzo nakon toga, u francuskim i engleskim predionicama počinju da obrađuju sirovi kašmir, uvezen iz Kine. Tako je kašmir decenijama u modnom svetu zadržao status veoma cenjenog artikala. U toku 20. veka popularnost proizvoda od kašmira neizmenično raste i pada. Sada, u 21. veku, potražnja za kvalitetnim prirodnim tekstilima raste vrtoglavom brzinom. U našoj internet prodavnici ćete naći ono najbolje i najkvalitetnije, što u današnje vreme tržište vezano za odevne predmete od kašmira može da ponudi.