BESPLATNA poštarina od 50000 RSD - Dostava u roku od 5 radnih dana - Zamena u roku od 14 dana nakon isporuke

Put od kašmira do džempera ili pašmine.

Kašmir blog Peter Greša

Kako od sirovog kašmira nastaje topli i mekani džemper ili elegantna pašmina? I kako se uopšte dobija kašmir?
     
Prikupljanje vune od kašmira počinje početkom proleća, kada se koze koje daju vunu kašmira oslobađaju svog gustog i mekanog donjeg krzna, koje ih štiti od velike hladnoće na Himalajima. Vuna kašmira se tradicionalno dobija prikupljanjem krzna, koje ostaje na kamenju i u grmlju, o koje se koze trljaju, kako bi se oslobodile svoje tople dlake. Ključni deo prikupljanja ove vune, pak, potiče sa industrijskih farmi, gde se vuna dobija iščešljavanjem.

Za izradu pređe kašmira koristi se samo donja dlaka. Gornji deo dlake sadrži prilično kruta vlakna, koja nisu pogodna za tkanje odevnih predmeta. Takođe treba pomenuti da se godišnje od jedne koze dobija samo oko 150 grama vune kašmira. Na svetskom nivou godišnje se dobije oko 15 000 tona ove vune. To znači da je kašmir zaista dragocen i izvanredan prirodni materijal. 


Sirovi kašmir se zatim pere i razvrstava. Posle toga, od njega se prede pređa, koja se farba i suši. Sledi najvažniji korak - izrada proizvoda. Taj proces je ili u celosti ručni, ili se neki koraci proizvodnje automatizuju. Proizvodi od kašmira, koje nudimo u našoj internet prodavnici, su tkani (šalovi, pašmine), odnosno pleteni (džemperi) ručno. Izuzetak su neki džemperi iz osnovne kolekcije, koji se takođe proizvode od najkvalitetnijeg kašmira, ali je njihov proces proizvodnje donekle automatizovan.