BESPLATNA poštarina od 50000 RSD - Dostava u roku od 5 radnih dana - Zamena u roku od 14 dana nakon isporuke

Kašmir - osnovne informacije.

Kašmir blog Peter Greša

Vuna kašmira je jedna od najluksuznijih i najskupocenijih prirodnih tkanina. Zbog korisnih i estetskih svojstava koje ima, spada u najtraženije materijale. Proizvodi od vune kašmira su veoma nežni, meki, prijatni na dodir i za nošenje. Džemperi od kašmira greju mnogo bolje nego džemperi slične debljine, napravljeni od ovčjie vune. Odevni predmeti od kašmira zadržavaju svoj oblik, ne rastežu se, ne blede i uz odgovarajuću negu mogu da traju dugi niz godina.  

Kako se dobija kašmir?

Vuna kašmira se dobija iščešljavanjem donje dlake (donjeg sloja dlake) specijalnih koza koje daju vunu kašmira. Ove neverovatno otporne koze žive na visoravnima u Kini i Mongoliji. Donja dlaka ovih koza je nežna, gusta i odlično štiti od zime, koja dostiže i do -40°C. Sirovi kašmir, koji se dobija iščešljavanjem donje dlake, u prolećnim i letnjim mesecima prolazi kroz dug proces ručne obrade, čiji je krajnji rezultat vuna kašmira. Od te vune se ručno prave džemperi i šalovi. Inače, da li ste znali da je za džemper normalnog konfekcijskog broja potrebna vuna od 3-5 koza?

Kako i zašto odabrati odevne predmete od kašmira? 

Prilikom izbora džempera od kašmira ili nekog drugog proizvoda obratite pažnju na boju i veličinu, ali pre svega na broj slojeva vune kašmira, od koje su napravljene. Upravo taj parametar je najbitniji za to u kakvim uslovima ćete se u odeći od kašmira najlepše osećati. Uopšteno važi da što je više slojeva, to odeća bolje greje. Najčešći su dvoslojni džemperi od kašmira, koji su najviše zastupljeni u našoj ponudi. Te džempere, prsluke i rolke možete da nosite tokom cele godine i uvek će vam biti udobno u njima. Veoma su popularni debeli džemperi, koji imaju deset ili dvanaest slojeva vune kašmira, koji su namenjeni za najhladnije mesece u godini. Naravno, i takve džempere ćete naći u našoj ponudi.