BESPLATNA poštarina od 50000 RSD - Dostava u roku od 5 radnih dana - Zamena u roku od 14 dana nakon isporuke

Pašmina - vuna ili ručno tkan šal?

Kašmir blog Peter Greša

Vuna pašmin - da li postoji nešto tako? Da li je ova vuna kvalitetnija od kašmira? Ne. Vuna pašmin kao posebna vrsta vune kašmira ne postoji. Kad govorimo o pašmini (Pashmina), mislimo uvek na tradicionalno ručno tkan šal od kašmira ili na mešavinu kašmira i svile. Pašmina ne postoji kao prirodna tkanina.

Vuna pašmin - kratak istorijski pregled

Termin vuna pašmin je živeo, a i danas živi svojim životom. Na samom početku bila je persijska reč "Pasha", što znači "vuna". Ovaj izraz se koristio vekovima unazad kako bi se označile ručno tkane marame od kašmira. Moguće je da je upravo zato ova tkanina u Evropi pogrešno označena kao vuna pašmin. 

Neke planinske legende iz oblasti Himalaja takođe govore o posebnoj vrsti koza, koje daju vunu pašmin, koja je finija i mekša od kašmira - pašminska koza, kako su je zvali, osim u pričama ne postoji. Takođe ne postoje nikakva posebna mesta na telu koza koje daju vunu kašmira, gde bi donja dlaka, koju iščešljavamo i uz pomoć koje dobijamo vunu kašmira, bila drugačija u tolikoj meri da bi dobila drugačiji naziv. 

Proizvodi od tzv. vune pašmin mogu da budu falš!

Pašmina je bila, jeste i uvek će biti termin za označavanje ručno tkanih i obojenih marama od kašmira. Neki trgovci u Evropi, gde termin "pašmina" nije zaštićen markom, koriste tu pometnju za označavanje proizvoda od kašmira u svoju korist i za proizvode od tzv. vune pašmin označavaju i te, u kojima kašmir uopšte nije ni korišćen. Takvu prevaru od nas sigurno nećete doživeti.