BESPLATNA poštarina od 50000 RSD - Dostava u roku od 5 radnih dana - Zamena u roku od 14 dana nakon isporuke

Koja je pravilna nega za proizvode od kašmira?

Kašmir blog Peter Greša

Kao i svaka vuna, i vuna kašmira zahteva pravilno negovanje. Kašmir je luksuzan materijal sa odličnim estetskim i korisnim svojstvima. Nepravilom negom može nepovratno da se ošteti ili totalno uništi. 

Osnovna pravila korišćenja odeće od kašmira

- Kašmir zadržava svoja odlična svojstva provetravanjem. Vodite računa da ne nosite džemper dva dana zaredom, odevne predmete od kašmira nosite barem svaki drugi dan. Džemper će se odmoriti i provetrati.  

- Kašmir nikada nemojte da perete na temperaturi koja je veća od 20°C. Odeća od kašmira će zadržati svoj oblik samo u vodi do 20°C, neće se skupiti i uništiti. Ako se odlučite da perete džemper u mašini za veš, koristite isključivo program za pranje vune na temperaturi do 20°C. Ipak, najsigurnije je da ga operete na ruke. Nipošto nemojte da ga cedite ručno, već nežno pomoću peškira. 

- Na džemperu se pojavljuju gromuljice? Posle drugog ili trećeg pranja bi trebalo potpuno da nestanu. To se uglavnom dešava kod novih džempera. Nije u pitanju nikakva greška, to se dešava sa svakim proizvodom od prirodne vune. Da biste ih uklonili, koristite mekanu četku.  

- Opran i isceđen džemper nikako nemojte da sušite direktno na suncu ili u sušilici - tako može da dođe do nepovratnih promena u strukturi tkanine, džemper će se uništiti i izgubiće svoju mekoću i finoću.

- Odeću od kašmira nipošto ne peglajte. 

- Najvažnije smo ostavili za kraj: prilikom održavanja vaših odevnih predmeta od kašmira pridržavajte se uputstva na etiketi. Svaki naš proizvod ima etiketu.